Adaptasi
Persekitaran di Dapur
Pengubahsuaian dan Penyusunan di Dapur
- Cahaya dan Penyusunan di dapur.
- Pengubahsuaian peralatan dan peralatan khas bagi penyediaan makanan.
- Melabel barangan dalam kabinet & peti sejuk.
Adaptasi Kaedah Penyediaan Bahan Memasak
- Menuang cecair.
- Memotong dan Menghiris.
- Mengupas dan mericik
- Menyukat bahan kering, basah, dan cecair.
Keselamatan dan Keselesaan
- Halangan boleh dielakkan dengan menggunakan:
- Tape warna.
- Cat warna terang.
- Tape magnet.
- Penggunaan telefon:
- Keypad huruf besar.
- Huruf timbul
- Angka 5 ditanda
- Keypad dan background mempunyai warna yang kontras.
- Ciri telefon yang perlu dielak:
- Lighted dials.
- Smaller push buttons.
Peralatan Penyediaan Memasak
- Sarung tangan (Oven mitts)
- Mengelak kecederaan tangan.
- Dulang bertebing tepi
- Elak bahan daripada mudah terjatuh.
- Flame tamer (pengalas api)
- Bantu kawal kepanasan.
- Elak makanan daripada hangus.
- Senduk kayu
- Tidak alir haba
- Boleh dijadikan sebagai locator.
- Penyudip bersepit (double spatulas)
- Mudah membalik/angkat makanan.
- Papan pemotong
- Menstabilkan bahan yang hendak dipotong
- Penggunaan pisau menjadi lebih selamat.
- Elak bahan yang dipotong bertaburan.
- Timer
- Kegunaan individu rabun
- Braille (rotary dials)
- Penyukat
- Bent measuring spoon
- Liquid level indicator
- Cerek berwisel
- Berbunyi apabila air telah masak.
- Toaster oven
- Mudah digunakan
- Baking/broiling.
- Microwave oven
- Ada side-opening doors
- Masakan tidak mudah hangus.
- Boleh letak mengikut ketinggian yang sesuai.
- Mudah guna front-mounted controls.
- Jam
- Braille
- Bersuara.
- Penulisan
- Bold-line felt marker
- Bold-line paper.
- Signature guides.
- Jahitan
- Needle threaders.
- Handling pins
- Large bead-head pins (berwarna/kontras)
- Magnetic pin holder.
Penyediaan Makanan
- Masalah utama individu bermasalah penglihatan:
- Tentukan kedudukan bahan masakan dan peralatan
- Tentukan kedudukan periuk di atas burners.
- Menyukat, mengelak daripada hangit, dan "cuts".
- Tentukan masakan sudah elok masak atau belum.
No comments:
Post a Comment