Pages

Tuesday, 12 February 2013

Adaptasi Persekitaran di Dapur (PKL 3104)


Adaptasi Persekitaran di Dapur

Pengubahsuaian dan Penyusunan di Dapur

  1. Cahaya dan Penyusunan di dapur.
  2. Pengubahsuaian peralatan dan peralatan khas bagi penyediaan makanan.
  3. Melabel barangan dalam kabinet & peti sejuk.

Adaptasi Kaedah Penyediaan Bahan Memasak

  1. Menuang cecair.
  2. Memotong dan Menghiris.
  3. Mengupas dan mericik
  4. Menyukat bahan kering, basah, dan cecair.

Keselamatan dan Keselesaan

  1. Halangan boleh dielakkan dengan menggunakan:
    1. Tape warna.
    2. Cat warna terang.
    3. Tape magnet.
  2. Penggunaan telefon:
    1. Keypad huruf besar.
    2. Huruf timbul
    3. Angka 5 ditanda
    4. Keypad dan background mempunyai warna yang kontras.
  3. Ciri telefon yang perlu dielak:
    1. Lighted dials.
    2. Smaller push buttons.

Peralatan Penyediaan Memasak

  1. Sarung tangan (Oven mitts)
    1. Mengelak kecederaan tangan.
  2. Dulang bertebing tepi
    1. Elak bahan daripada mudah terjatuh.
  3. Flame tamer (pengalas api)
    1. Bantu kawal kepanasan.
    2. Elak makanan daripada hangus.
  4. Senduk kayu
    1. Tidak alir haba
    2. Boleh dijadikan sebagai locator.
  5. Penyudip bersepit (double spatulas)
    1. Mudah membalik/angkat makanan.
  6. Papan pemotong
    1. Menstabilkan bahan yang hendak dipotong
    2. Penggunaan pisau menjadi lebih selamat.
    3. Elak bahan yang dipotong bertaburan.
  7. Timer
    1. Kegunaan individu rabun
    2. Braille (rotary dials)
  8. Penyukat
    1. Bent measuring spoon
    2. Liquid level indicator
  9. Cerek berwisel
    1. Berbunyi apabila air telah masak.
  10. Toaster oven
    1. Mudah digunakan
    2. Baking/broiling.
  11. Microwave oven
    1. Ada side-opening doors
    2. Masakan tidak mudah hangus.
    3. Boleh letak mengikut ketinggian yang sesuai.
    4. Mudah guna front-mounted controls.
  12. Jam
    1. Braille
    2. Bersuara.
  13. Penulisan
    1. Bold-line felt marker
    2. Bold-line paper.
    3. Signature guides.
  14. Jahitan
    1. Needle threaders.
  15. Handling pins
    1. Large bead-head pins (berwarna/kontras)
    2. Magnetic pin holder.

Penyediaan Makanan

  1. Masalah utama individu bermasalah penglihatan:
    1. Tentukan kedudukan bahan masakan dan peralatan
    2. Tentukan kedudukan periuk di atas burners.
    3. Menyukat, mengelak daripada hangit, dan "cuts".
    4. Tentukan masakan sudah elok masak atau belum.

No comments:

Post a Comment

Animated Social Gadget - Blogger And Wordpress Tips